Spisateljski radovi

Objavljeni romani

A Town Called River (Shtriga Books, 2021.)

Moj roman prvijenac na engleskom o povratniku u Hrvatsku koji otkriva da mu je nedavno preminula baka u naslijeđe ostavila ne samo stan već i magične moći, a također i sve uz njih vezane prednosti, ali i probleme. Ovaj urban fantasy sadrži krsnike, vještice, razna druga folklorna i mitološka stvorenja, mrtve i nemrtve, a također i finu hranu te (većinom) stvarne riječke lokacije. Roman je dostupan u elektroničkom izdanju i print-on-demand mekoukoričenom izdanju, sve kod riječkog izdavača Shtriga Books.

Flumen obscura (Hrvatsko Društvo Pisaca, 2015.)

Flumen obscura pisalo je nas ukupno sedam pisaca iz Rijeke (pod nazivom Fluminati), a konačni rezultat – urban fantasy/horor/obiteljska saga smješten u Rijeci i napučen svime od incestuozne obitelji do fašista, nacista, krsnika i zvončara postoji u hrvatskoj i engleskoj inačici. Obje su dostupne za besplatno skidanje (HR EN), a hrvatska je inačica romana također dostupna (u sad već vrlo ograničenim količinama) u tiskanom obliku na webshopu Inverzije.


Objavljene priče

Prve sam priče objavio 2005., sasvim slučajno u riječkoj trgovini Game Master ugledavši isprintani natječaj godišnje zbirke istarske konvencije Istrakon. Pomislio sam “Zašto ne” i tako je počelo…

Moje priče možete pronaći u istrakonskim zbirkama Ispod i iznad (2005.), Sami na svijetu (2006.), Dobar ulov (2008.), Deseti krug (2011.) i Pisho pita (2013.)

Priča “Krugovi” iz 2013. nagrađena je 2014. nagradom Artefakt.

Nakon istrakonske zbirke, sljedeće mjesto na kojem sam nešto objavio bila je zbirka Festivala fantastične književnosti. FFK je oduvijek imao najbolju motivaciju za hrvatskog pisca esefičara: upad u zbirku osigurava vam vikend u Istri gdje ćete, uz osiguran smještaj i hranu provesti vrijeme družeći se s drugim hrvatskim piscima esefičarima i razgledavati ljepote Istre. A usput se predstavi zbirka festivala te izdavački noviteti, ako ih ima…

Moje priče do sad su objavljene u FFK zbirkama Priče o zvijezdama (2010.), Priče o vinu (2012.) i Arheološke priče (2016.)

Nakon jedne konvencijske i jedne festivalske zbirke došao je bio red i na književne časopise, u ovom slučaju Ubiq, koji je dizajnom i kvalitetom radova – prema riječima pokretača i urednika – ciljao biti vrhom kvalitete hrvatske sf književnosti, barem što se priča i novela ticalo. O tome kako sam ja utjecao na to, neka sude drugi.

Moje priče možete pronaći u Ubicima 7, 9, 13, 23 i 25.

Priča “Jednom, negdje” iz Ubiqa 9 nagrađena je dvaput 2012.: nagradom SFERA i nagradom Artefakt.

2012. je poveća skupina hrvatskih pisaca esefičara odlučila odati počast Davoru Šišoviću, organizatoru Istrakona i FFK-a i velikom i strastvenom promotoru hrvatske sf književnosti na najbolji način koji smo mogli smisliti – napisali smo zbirku sf priča o njemu! Zbirka se zvala Istromancer, ali do nje možete doći samo ako ukradete nečiji autorski primjerak.

Druga konvencijska zbirka u kojoj sam ikad bio objavljen bila je godišnja zbirka zagrebačke konvencije Sferakon. Nešto čime se sferakonska zbirka može podičiti jest da definitivno dođe u ruke najvećem broju potencijalnih čitatelja – pošto ju svaki posjetitelj konvencije dobija uz ulaznicu. Sad, koliko ih pročita zbirku… No, smijemo sanjati.

Moje priče možete pročitati u sljedećim sferakonskim zbirkama: Tamna, tmasta tvar (2013.), Sfumato (2017.), Transrealizam (2018.), Abeceda beskraja (2019.), Svjetlost dalekih obala (2021.) i Devet mikrokozmosa (2023.)

Priča “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” nagrađena je 2018. nagradom Artefakt, a priča “Screensaver” nagradom SFERA 2019.

Godinama sam prevodio za časopis Sirius B dok se nisam napokon odvažio napisati i poslati im priču. Uredništvo ju je ocijenilo dovoljno dobrom za objavu pa stoga moju minijaturu “Pod krevetom” možete pročitati na zadnjoj stranici Siriusa B 21.

2020., u jeku pandemije koronavirusa, projekt Decameron2020 potrudio se hrvatskim piscima i čitateljima ponuditi razonodu i odmak od ne baš vesele svakodnevnice, a također pružiti i platformu neafirmiranim piscima. Sudjelovao sam u projektu s dvije priče, koje možete pronaći ovdje: Kutija i Obješeni muškarac.

Priča “Obješeni muškaracnagrađena je 2021. nagradama SFERA i Artefakt.

2020. postao sam jedan od suosnivača i urednika online časopisa Morina kutija. U drugom broju objavljena je moja priča “Crvena nit”, u trećem priča “Sunčev hram“, a u četvrtom priča “Prekvalifikacija”.

A ima me i na engleskom jeziku!

Prvo objavljivanje na engleskom dogodilo se baš kao i prvo objavljivanje na hrvatskom: vidio sam natječaj na jednoj web stranici i rekao “Zašto ne”. Priča “Ayelen”, steampunk pomorska avantura objavljena je u zbirci “Steampunk: the other worlds” 2015. u izdanju Villainous Pressa.

Uz to, dvije su moje priče prevedene na engleski i objavljene u fanzinu Parsek, brojevi 127 i Worldcon 2017.